Portret van Gianni da Costa

Gianni da Costa is sinds het voorjaar van 2019 de diaconaal opbouwwerker in Amsterdam/Oost. Ik sprak hem op zijn werkplek in het Diaconaal Centrum Oost, gevestigd in het Elthetogebouw in de Javastraat. Een portret.

Wie is Gianni da Costa? Met een beetje googelen kom je al een eind (pas op: er woont ook nog een Gianni da Costa in New York – dat is een ander) Zet je zoekmachine op “afbeeldingen” en zijn innemende big smile spat van het beeldscherm.

Veel hoedanigheden, een duizendpoot: Hij  was kandidaat bij de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2018 voor de ChristenUnie en is daar nu fractiemedewerker. Dat is zijn baan. Maar…

G.: Naast mijn werk doe ik veel vrijwilligerswerk. Om een paar te noemen,  ben ik participatiecoach, loopbaanconsulent en bestuurslid voor het FNV, Teamcoach voor Het NBG, Talentcoach voor De Regenboog Groep en natuurlijk voorzitter van de Vrijwilligersalliantie.

Kijk zeker ook nog even naar dit YouTube-filmpje, waarin Gianni zich voorstelt als oprichter van de weekendschool waar zo’n 40 Amsterdamse kinderen en jongeren met Braziliaanse ouders elke week bijles krijgen.

Gianni is één van een tweeling, met nóg drie broers. Lagere school in Angola,  verhuisd naar Portugal toen hij twaalf was, daar middelbaar onderwijs. Op zijn achttiende naar Nederland. Bedrijfseconomische opleiding in Nijmegen met ook nog een propedeuse in religiestudies in Utrecht. Werkt in de financiële sector in hartje Amsterdam. Gaat wonen in Bos en Lommer.

G.: Ik ben inmiddels Amsterdammer. En Amsterdammer zijn is een mentaliteit. Ik woon in het allercoolste stadsdeel van de stad, Amsterdam West. Iedereen woont en leeft hier door en met elkaar, heerlijk toch? Het is hier soms net een dorp.

En dan op een avond – na een dag, waarop hij voor zijn baas een mooie deal met een klant had afgesloten – dan vindt Gianni een flyer van Stichting Burennetwerk in zijn brievenbus. Een oproep om vrijwilligers. Dat verandert zijn leven. Naast zijn baan wordt hij vrijwilliger en mantelzorger. Haalt elke ochtend boodschappen voor een oude Ghanese man die na een beroerte alles is kwijtgeraakt. Uiteindelijk geeft hij zijn goede baan bij de bank op en wordt ook nog vrijwilliger op het kantoor van het Burennetwerk aan de Nieuwe Prinsengracht.

G.: Het geeft mij enorm veel voldoening om maatschappelijk bezig te zijn en bij te dragen aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Vereenzaming doet mij veel pijn en verdriet. De warmte en intimiteit van het menselijk contact is verloren geraakt. Mensen worden eenzamer en zijn minder in staat om samen te werken en om samen iets moois van het leven te maken. Er ligt zeker een taak voor de overheid om dit probleem aan te pakken. Maar wij kunnen er zelf ook aan bijdragen.Om anderen te kunnen bewegen moet je zelf bewogen zijn. Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien gebeuren.

Per 1 mei is Gianni dan begonnen met deze tweede baan: diaconaal opbouwwerker en het gezicht van het Diaconaal Centrum Oost.

G.: Het is Gods bedoeling dat de wereld en ieder mens tot zijn recht komt. En als diaconaal opbouwwerker wil ik daar in alle bescheidenheid, handen en voeten aan, met kernwoorden: verbinden, versterken, ontmoeten en leven. Dit is wat ik wil dat de buurt graag met elkaar deelt. Als christen en diaconaal opbouwwerker citeer ik graag de profeet Jeremia die het zo treffend zei: “ Zet je in voor de bloei van de plaats waar je woont, want de bloei van je woonplaats is ook jullie bloei” (naar Jer. 29:7)

Ynze Baumfalk,  22 mei 2019